Μετάφραση επίσημων εγγράφων από τα Ελληνικά στα Αγγλικά - διαδικασία

April 4, 2017

 

Πριν λίγο καιρό έγραψα αυτό το άρθρο σχετικά με τη μετάφραση επίσημων εγγράφων από τα Αγγλικά προς τα Ελληνικά. Στο παρόν άρθρο αναφέρομαι στο αντίστροφο.

 

Τι εννοούμε όταν λέμε επίσημα έγγραφα;

Επίσημο έγγραφο (ή δημόσιο έγγραφο) αποτελεί οτιδήποτε έχει εκδοθεί από κάποιον κυβερνητικό οργανισμό ή αρχή. Για παράδειγμα το διαβατήριο, η ταυτότητα, η άδεια οδήγησης, το πιστοποιητικό γάμου, βάφτισης, θανάτου, οι φορολογικές δηλώσεις κλπ. είναι όλα επίσημα έγγραφα. Άλλα επίσημα έγγραφα είναι το πτυχίο, το μεταπτυχιακό καθώς και η αναλυτική  βαθμολογία.

 

Ποια είναι τα βήματα λοιπόν;

 

1. Η σφραγίδα της Χάγης ή αλλιώς Apostille Stamp - επικύρωση

Αυτό το πρώτο βήμα δεν απαιτείται. Το ελληνικό αρχικό, πρωτότυπο έγγραφο δεν χρειάζεται να επικυρωθεί πριν τη μετάφραση. Οι Βρετανικές αρχές δέχονται μεταφράσεις χωρίς να έχει απαραίτητα το ελληνικό πρωτότυπο επισημείωση Apostille επάνω του. Όπως ανέφερα στο προηγούμενο άρθρο, η σφραγίδα της Χάγης και το Apostille είναι το ίδιο πράγμα. Η Ελλάδα ζητάει να είναι όλα τα Βρετανικά έγγραφα επικυρωμένα πριν τη μετάφρασή τους προς τα Ελληνικά. Το αντίστροφο, όταν δηλαδή χρειάζεστε μετάφραση από τα Ελληνικά προς τα Αγγλικά για τις Βρετανικές αρχές, είναι συνήθως μια πιο απλή διαδικασία, καθώς στην ουσία αυτό το πρώτο βήμα παραλείπεται. 

 

2. Η μετάφραση – Ποιος πρέπει να την αναλάβει και γιατί;

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, μεταφράσεις επίσημων εγγράφων πρέπει να γίνονται από επαγγελματίες μεταφραστές που είναι εγγεγραμμένοι ή με το Ινστιτούτο Γλωσσολόγων ή με το Ινστιτούτο Μετάφρασης και Διερμηνείας. Εάν η μετάφραση γίνει στην Ελλάδα, ο μεταφραστής πρέπει να είναι μέλος της  αντίστοιχης ένωσης στην Ελλάδα. Επίσης μεταφράσεις μπορούν να διεκπεραιώνονται και από μεταφραστικά γραφεία εάν αυτά είναι μέλη της Ένωσης Μεταφραστικών Εταιρειών (ATC).

 

Παρακάτω επαληθεύεται ότι ακριβώς ανέφερα πιο πάνω όσον αφορά το ποιος πρέπει να κάνει τη μετάφραση. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα και εδώ (επίσημη ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης). 

 

3. Η πιστοποίηση της μετάφρασης

Η πιστοποίηση της μετάφρασης είναι μια δήλωση του μεταφραστή που γίνεται σε ξεχωριστή σελίδα που συνοδεύει την μετάφραση ή και επάνω σε κάθε μεταφρασμένη σελίδα. Με αυτή τη δήλωση ο μεταφραστής πιστοποιεί ότι η μετάφραση είναι «πιστή και ακριβής» (true and accurate). Η πιστοποίηση πρέπει να φέρει τα στοιχεία επικοινωνίας, την ημερομηνία, τη σφραγίδα και την υπογραφή του μεταφραστή. Με αυτόν τον τρόπο, η κάθε υπηρεσία του ΗΒ ή ιδιωτικός φορέας ταυτοποιεί τον μεταφραστή και δέχεται τη μετάφραση, αν βεβαίως ο μεταφραστής πληροί τις προϋποθέσεις. Αυτά επαληθεύει και η ιστοσελίδα της κυβέρνησης καθώς και η καθοδήγηση από το Home Office αναφέροντας τα εξής:

 

 

Η πιστοποίηση αυτή καλύπτει μόνο τη μετάφραση και όχι το πρωτότυπο έγγραφο. Δηλαδή άλλο η επικύρωση με Apostille που ανέφερα πιο πάνω (βλέπε βήμα 1) και άλλο η πιστοποίηση που αναφέρω εδώ (βήμα 3). Η πιστοποίηση αφορά μόνο τη μετάφραση και η επικύρωση (Apostille) επαληθεύει τη γνησιότητα της υπογραφής αυτού που υπέγραψε το αρχικό, πρωτότυπο ή αντίγραφο ελληνικό έγγραφο. Δεν μπαίνουν Apostille σε μεταφράσεις.

 

Έπειτα, αφού γίνει η πιστοποίηση της μετάφρασης, σας αποστέλλεται ταχυδρομικώς και εσείς την καταθέτετε στον εκάστοτε κυβερνητικό οργανισμό ή ιδιωτικό φορέα μαζί πάντα με το πρωτότυπο ελληνικό έγγραφο.

 

Εάν τα έγγραφά σας είναι έτοιμα για μετάφραση, παρακαλώ στείλτε τα ηλεκτρονικώς στο vp@grtome.com ώστε να λάβετε μια δωρεάν, αναλυτική κοστολόγηση.

Ενημερώθηκε 10 Ιανουαρίου 2019

Η Βασιλική είναι επαγγελματίας μεταφράστρια και διερμηνέας από τα Αγγλικά προς τα Ελληνικά και από τα Ελληνικά προς τα Αγγλικά. Είναι μέλος του Ινστιτούτου Γλωσσολόγων καθώς και του Ινστιτούτου Μετάφρασης και Διερμηνείας. Είναι εγγεγραμμένη με την Ελληνική Πρεσβεία. Ασχολείται κυρίως με κείμενα νομικά, μάρκετινγκ, ψυχομετρίας και με επίσημα έγγραφα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο vp@grtome.com.

 

Please reload

Follow Me
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
Categories
Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Copyright

© 2016-2019

Greek to Me Translations
All rights reserved.

 

The contents of this blog belong to Vasiliki Prestidge trading as Greek to Me Translations and cannot be copied or reproduced without the prior written permission of the author.

Instafeed
Archive
Please reload

Please reload

© 2016-2020 Greek to Me Translations Ltd
All rights reserved. 


Terms of Service (translation)

Terms of Service (interpreting)

Privacy Notice

Opening Hours:

Monday - Friday      09:00-17:00

 

If you want to drop off or collect your documents in person, please arrange an appointment by emailing vp@grtome.com.  

  • White LinkedIn Icon
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White Pinterest Icon

t: +44 (0)7411 371524

e: vp@grtome.com

w: www.grtome.com

a: Level 1, Devonshire House

    1 Mayfair Place, W1J 8AJ, London

Greek to Me Translations is a Limited Company registered in England and Wales with company number 12758802. 

Registered office address: Level 1, Devonshire House, 1 Mayfair Place, London, England, W1J 8AJ